Gode arbeidsvaner

Hvorfor er det ikke karakter for gode arbeidsvaner?

Designed by Rawpixel.com
Guy working at his desk vector

Jeg diskuterte dette med en kollega. Det begynte med at hun sa at noe av det viktigste hun hadde fått med seg fra sin skolegang, var gode arbeidsvaner. Jeg tenkte at det er en fantastisk egenskap og kompetanse, som man virkelig trenger i livet. Jeg tror videre at skolen sørger for at mange lærer gode arbeidsvaner. Spesielt når det gjelder det å gjennomføre og å stå i ting som ikke er lystbetonte.

Det er vel ikke mange som vil mene at gode arbeidsvaner er en dårlig egenskap eller unødvendig. Mange, inkludert meg selv, vil mene at dette er noe av det viktigste vi kan lære. Og hvis det er slik at skolen bidrar til at slike vaner innarbeides, er det veldig bra for den enkelte og for samfunnet.

Du har kanskje luktet at det kommer et slags «men» her, og du har luktet riktig. Jeg har nemlig et viktig spørsmål rundt dette, og en kommentar.

Spørsmål:
Hvis gode arbeidsvaner er viktig og positivt, og skolen bidrar til slikt, hvorfor er det ikke da en karakter som gis for dette? En karakter som teller for å få deg inn på videre utdanning. Eller mener de som setter karakterer at høye karakterer i fag tilsier at du har bedre arbeidsvaner enn de med middels eller lave karakterer i fag? Jeg tror nemlig at mange med lave i karakterer i matte, norsk, krle og andre fag, kan ha veldig gode arbeidsvaner. Jeg er også rimelig sikker på at noen er så heldig anlagt at de forstår mye av det skolen vil de skal lære veldig lett. De får høye karakterer, men det er ikke sikkert arbeidsvanene er så enormt gode.

Kommentar:
Gode arbeidsvaner trengs innen utrolig mange områder. For å gjøre det enkelt, kan vi dele områdene i to; Arbeidsvaner knyttet til arbeid med teori og arbeidsvaner knyttet til praktisk arbeid. Jeg er på ingen måte sikker på at skolen bidrar på alle områdene hvor arbeidsvaner trengs, spesielt på det praktiske området er jeg svært mye i tvil om skolen bidrar i særlig grad. Kanskje er det mer snevert enn det vi tror. Eller er kanskje arbeidsvaner noe generelt? Jeg sitter ikke med fasit, bare med mistanker og refleksjoner. Uansett er det svært merkelig at en slik kompetanse ikke måles og teller når man skal stilles i en kø for å velge utdanning?

Spørsmålet om karakterer i skole er en god eller en dårlig ting, er også et spørsmål om hva som skal og bør måles, og få en egen linje på vitnemålet. Hva synes du elever fortjener å få vist på vitnemålet sitt? Foreløpig mangler kompetanser som gode arbeidsvaner, omsorg, målrettethet, evne til å planlegge, evne til å gjennomføre og mange mange mange andre ting som noen av oss finner like viktig som eller til og med viktigere enn krle, tysk og brøk. Jeg har mange ganger lurt på hvorfor det settes karakterer i fag, og akkurat de fagene man ser på et vitnemål. Kanskje handler det mest om hva som er lett å måle med ensifrede tall.

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s