Meningen

Jeg er svært kritisk til hvordan skolen er. Jeg ønsker imidlertid ikke å henge ut mennesker. Jeg ønsker ikke først og fremst å kritisere. Jeg ønsker å få deg til å reflektere. Jeg ønsker endring. Jeg ønsker å utforske muligheter. Jeg ønsker at læring og glede skal være to begreper som passer sammen.

318921-P92OBX-139

Designed by Freepik

Jeg vil at skole og lærere skal være opptatt av å finne det som barn og unge har i seg av interesser, kreativitet, nysgjerrighet, ressurser og kompetanser, og dyrke det. Vi skal være mer opptatt av det som bor i barna, enn hva vi ønsker å fylle dem med.

Jeg tror ikke jeg klarer å fortsette som lærer. Jeg har vært det i 20 år. Men jeg har bestemt meg for å prøve. Og hvis jeg skal klare det har jeg et soleklart premiss. All veiledning og undervisning jeg bedriver skal inneholde minst ett av disse elementene:

  • Elevene skal skjønne hvorfor de skal lære det jeg presenterer for dem, og de skal se en mening med det.
  • Elevene skal være nysgjerrige når de lærer. De skal ha lyst til å utforske det de lærer om.
  • Elevene skal være inspirerte.
  • Elevene skal bruke sin kreativitet, og være innovative (nytenkende).

Jeg understreker at jeg ikke krever at alle punktene skal være med, men minst ett av dem må være tilstede. Jeg elsker å jobbe med barn, og å være med når de utvikler seg og lærer. Derfor skal jeg gi dette et ærlig forsøk. Klarer jeg det ikke, skal jeg gjøre barn, samfunn og meg selv en stor tjeneste og slutte. Jeg vil ikke være en som bidrar til at barn lærer å avsky læring.

Jeg tror at læring ikke bare er viktig for å utvikle kompetanser vi trenger i livet. Jeg tror læring og nysgjerrighet er et instinkt og en drivkraft vi har i oss. Jeg tror læring er en av meningene med livet. Mister vi lysten til å lære, mister vi derfor en del av oss selv og litt av meningen med det å leve. Derfor er alle oppdragere og læreres første og fremste oppgave å bevare og dyrke barnas læringslyst og læringsglede.

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s