William

Silhouette of player catching a rugby ball against sky in background
Designed by Creativeart

En gang for lenge lenge siden, i en liten by i England, levde en ung gutt som het William. Han var veldig glad i å løpe, og han elsket å konkurrere. På skolen var gymtimene alltid blant høydepunktene. Nesten alt i de timene var gøy, men ikke fotball. Han hatet fotball. Det gikk alt for treigt syntes han. Men noen ganger bestemte læreren at det skulle være fotball, og da måtte også William være med.

En dag det var fotball i gymmen, var William litt irritert. Som vanlig ble han tvunget til å være med, og det var kanskje det som irriterte ham mest. Han ville ikke. Når han likevel måtte, la han en lumsk liten plan, for å ta igjen på læreren og alle de fotballelskende elevene i klassen. Derfor så han ikke så irritert ut når han gikk ut på banen.

Gymlæreren blåste i fløyta, og kampen var i gang. Læreren ble litt overrasket da han så hvor aktiv William var. Han var egentlig vant til at William daffet rundt på banen og ikke viste interesse når de spilte fotball. Men i dag var det annerledes. William løp raskt og mye, og det var lett å se at han prøvde å få tak i ballen. – Ikke verst, tenkte gymlæreren. En kort stund gikk uten at ballen kom i nærheten av William, men så, med ett, fikk en av lagkameratene hans vunnet ballen, og ute på siden hadde William løpt seg fri, og var helt ledig. Lagkompisen så ham, og la en strøken pasning som gikk rett mot Williams bein. Gymlæreren ble glad, og tenkte at nå fikk William belønning for innsatsen. Men da skjedde noe helt uventet. I det pasningen nådde fram, bøyde William seg ned og grep ballen med begge hendene. Han løftet den opp, og la på sprang. Han løp så fort han kunne, mot mål.

Her tar jeg en liten pause i historien, for å fortelle at den kun er basert på fortellinger som har gått gjennom generasjoner, og at jeg har pyntet med små detaljer jeg ser for meg, når jeg hører historien.

Jeg hopper inn igjen i fortellingen etter gymtimens slutt, da gymlæreren kommer inn på lærerværelset og forteller om hendelsen. Mange i hans situasjon ville trolig himlet litt med øynene og beskrevet hendelsen som noe dumt og frekt. Men denne gymlæreren hadde tenkt noe helt annet, i det han så William løpe med fotballen i hendene. Det hadde sett ganske gøy ut. Litt imponerende hadde det også vært å se hvordan William hadde løpt fra og fintet seg forbi motspillere og medspillere, som ville at han skulle slutte å ødelegge fotballkampen. Og når gymlæreren snakket med kollegene sine om hendelsen, lurte han på om dette kanskje kunne vært eller blitt en morsom aktivitet eller sport.

Jeg glemte å skrive innledningsvis, at dette skjedde på en liten skole, i en liten by som heter Rugby, og at Williams fulle navn var William Webb Ellis. Hvis du synes å ha hørt det navnet før, så kan det hende det har vært i sammenheng med verdensmesterskapet i Rugby, som arrangeres hvert fjerde år, og er et av de største idrettsarrangementer i verden. Vinner-nasjonen får et trofé som har det offisielle navnet «The William Webb Ellis Trophy», oppkalt etter mannen (eller gutten) som har fått æren av å oppfinne sporten.

Det er noen artige budskap i denne fortellingen. Gymlæreren viser oss, at en hendelse som bryter med forventning og regelverk kan være noe annet enn et forstyrrende og irriterende element. Det kan faktisk være en inspirasjon. Et annet poeng er at, selv om en ny ting dukker opp og bryter med det tradisjonelle, så betyr ikke det at det gamle må dø for at det nye skal få leve. Begge deler kan ha en plass i framtida. Fotball er pr i dag verdens største idrett, og rugby er blant idrettene som følger like bak.

Les litt fakta om William Webb Ellis – Wikipedia

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s