Vi kan ikke bare ha det kjedelig

Har du noen gang hørt formuleringen «Vi kan ikke bare ha det gøy, vi må lære litt også», eller noe i den duren?

Det er i grunnen litt merkelig når læring skilles fra moro. For læring er jo moro, i hvert fall givende. I voksen alder er det svært få som går inn for å lære seg ting de hverken synes er morsomt eller givende. Men vi forventer av en eller annen grunn at barn skal gjøre det. Jeg har til og med hørt voksne si at skole skal være kjedelig, nettopp fordi det er viktig at barn lærer seg at livet og læring kan være kjedelig. På dette området tror jeg svært mange skoler lykkes enormt bra. Problemet er bare at det langt i fra er i tråd med opplæringslov og læreplanverk. Der står det faktisk ingenting om at det er viktig å lære seg at læring er kjedelig. Det står imidlertid en god del om at barn SKAL få utfolde utforskertrang, skaperglede og engasjement. Du trenger ikke gå lenger enn til formålsparagrafen i Opplæringsloven for å se dette.

Det er også merkelig at vi tenker at det å ha det gøy ikke er å lære. Lek er læring, ikke bare for barn. Lek er moro, ikke bare for barn. Men det er lett å gjøre læring kjedelig. En av de beste måtene å gjøre det på er å tvinge noen til å lære noe de hverken finner glede eller nytte i. Med dette «lykkes» mange lærere i mange undervisningstimer. Hvis du synes jeg er urettferdig eller for hard med lærerne når jeg skriver det, så kan jeg forstå det. Men hvis du også spør barn og unge hvor ofte de ikke opplever glede i undervisningen, og ikke ser nytten av det de lærer, så vil du raskt oppdage at jeg ikke lyver.

Jeg vil oppfordre til å bruke setningen «Vi kan ikke bare ha det kjedelig, vi må lære litt også». Den er nok oftere et fornuftig utsagn enn utsagnet i ingressen. I tillegg er den sannsynligvis mer i tråd hvordan mange elever opplever læring i undervisningstimer. En hjerne som kjeder seg er ikke en hjerne som er godt rustet for læring. En hjerne som har det gøy, eller opplever at den lærer noe den har bruk for derimot, det er en hjerne som er mottagelig for læring. Det er i hvert fall det forskning viser. Bare les her

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s