En vill idé

pultsittingDa røykeloven ble innført i 2004, var det mange som så på det som galskap, også blant ikke-røykere. I dag viser det seg at antallet røykere har gått dramatisk ned. I tillegg er mange røykere blitt glade i loven, blant annet fordi hus og klær ikke lukter guff lenger.

Hvis vi er enige om at det å være passiv fysisk ikke er bra for helse, og i mange tilfeller er ugunstig for læring, hva med å forby sitting ved pult i skolen? Før du rister hodet av kroppen, les litt videre.

Man kunne selvfølgelig gitt dispensasjon for å sitte ved pult i svært begrensede perioder, akkurat som røykerne har sine områder hvor de fortsatt kan nyte en sigarett. Dessuten kan de som elsker å sitte ved pult drive med det så mye de vil på fritiden og hjemme hos seg selv.

OK, så skal jeg innrømme at det finnes aktiviteter knyttet til læring, hvor mange vil foretrekke å sitte ved en pult eller et skrivebord. Skriving, for eksempel, eller om man skal jobbe på en datamaskin. Men selv disse aktivitetene kan gjøres liggende eller stående. Det finnes kilder som påstår at menneskekroppen ikke er laget for å sitte på en stol. Les her for eksempel. Uansett, poenget er å prøve hva man kan få til uten å sitte ved en pult. Å finne ut hvordan man kan lære liggende, stående, gående, rullende, kanskje også sittende, men da gjerne på gulv eller andre måter enn ved en pult.

Jeg tror vi ville fått en fantastisk effekt. Elever, ledelse, lærere og foreldre ville blitt tvunget til å tenke i nye baner om læring og undervisning. Kreativiteten ville fått en skikkelig utfordring. Tenk så spennende for oss alle det ville vært å prøve. Selvfølgelig ville mye knirket og gått på trynet i starten. Men jeg er sikker på at mange raskt ville oppdaget nye og gode måter å drive med læring på. Blant annet ville det blitt svært naturlig, for ikke å si helt nødvendig, å involvere elever mye mer i planlegging og gjennomføring. Jeg tror det ville flommet over av ideer og forsøk, og at mange av dem ville fungert godt. En av grunnene til at jeg føler meg så sikker er at jeg vet at tradisjonell klasseromsundervisning, hvor sitting ved pult er sentralt, først og fremst er lagt til rette for en formidler som skal formidle noe til mange samtidig. Hvis man tar utgangspunkt i den som skal lære, så vil slik undervisning trolig komme langt bak i køen i de fleste tilfeller. Jeg mener forøvrig å huske at det står skrevet et eller annet om at man faktisk skal ta utgangspunkt i den som skal lære, spesielt hvis man jobber i den norske skole og er forpliktet til å følge opplæringslov og læreplan.

Om man likevel etter hvert ville gå tilbake til mer sitting ved pult, så hadde man med seg et nytt og utvidet arsenal for å variere og utvikle læring og undervisning i skolehverdagen.

Man kunne begynne med å tenke kreativt, for eksempel med tanke på:

  • Hvordan kan vi bruke skolens lokaler til læring hvis vi ikke kan sitte ved pulter?
  • Hvilke andre arenaer enn klasserom og skolens lokaler kan vi benytte oss av?
  • Går det an å lære hvis man ikke sitter? I så fall, hvordan?
  • Går det an å lære sammen på tvers av alder? I så fall, hvordan?
  • Kan man sette sammen samarbeidslag og grupper på nye måter for læring?
  • Hvilke praktiske oppgaver ved og rundt skolen kan vi gjennomføre, og lære litt mens vi gjennomfører?

Listen over er svært begrenset. Men poenget er heller ikke å lage en oppskrift på hvordan man kan lære uten å sitte ved en pult. Det har vi jo alle gjort på mange områder i livet nesten daglig. Poenget er å utfordre og å inspirere til å prøve noe slikt. Om ikke for alltid, så for en kortere eller litt lengre periode. Og jeg hadde elsket å få tilbakemeldinger om noen har prøvd eller prøver noe slikt. Hvis det skulle vise seg å bare bli negative tilbakemeldinger, så skal jeg gladelig krype til korset og innse at dette ikke bare er en vill idé, men også uansvarlig og hensiktsløst.

Hvis røyke-tilhengere har lært seg å leve med en anti-røykelov, så må må da sitte-tilhengerne kunne lære seg å leve med en anti-sittelov. Og hvem vet? Kanskje vi også hadde fått en positiv helse-effekt som bonus.

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s